Duyurular
T.C
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞINA
ANKARA
Emekli Sandığı ile ilgili kurumlarda ……. .yıl hizmet verdim. Emekli ikramiyem 30 yıl üzerinden değerlendirildi.
Ödenmeyen emekli ikramiyemin, Anayasa Mahkemesi kararı doğrultusunda …….. yıl üzerinden değerlendirilerek …….. yıl ikramiye farkımın tarafıma verilmesini arz ederim.
Emekli Sandığı No: Adı Soyadı: ………………………..
……………………
Ev Adresi:
………………………………..
…………………………………
…………………………………
…………………………………
NÖBETÇİ İDARE MAHKEMESİ BAŞKANLIĞINA
DAVACI : ……………………………….(TC Kimlik No…..)
DAVALI : SGK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ- ANKARA
TEBLİĞ TARİHİ : ……………………………….
DAVA KONUSU : ……………………Tarihinde……………………………. Kadar çalışarak emekli olmam nedeniyle, 30 yıldan faz çalışmalarım olan…….. yıllık emeklilik ikramiyesi tutarının tarafıma ödenmesi talebiyle yapmış olduğum ………………………tarihi başvuruyu red eden davalı idarenin……….. ….. sayılı ve………………… tarihli işleminin iptali ve söz konusu yıllara isabet eden emeklilik ikramiyesi tutarının tarafıma yasal faizi ile birlikte ödenmesi talebinden ibarettir.
AÇIKLAMALAR
1-…………………… Tarihinden emekli olduğum………………………………. Tarihine kadar davalı kurumda tam olarak……………………. yıl hizmetim bulunmaktadır. Bu hizmetime rağmen davalı kurum emekli olduğum tarihi dikkate alarak, sadece 30 yıla kadar ki çalışmalarıma isabet eden, emekli ikramiyesini tarafıma ödemiş, otuz yılı aşan yaklaşık……… yıllık ikramiye tarafıma ödenmemiştir. Hukuka kazanılmış haklara aykırı bu uygulamanın dayanağı niteliğinde ki; 8.0.1949 günlü ve 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı kanununun 17.01.2012 günlü 6270 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 1. Maddesi ile değiştirilen 89. Maddesinin dördüncü fıkrasının 1. Cümlesinde yer alan “… Verilecek emekli ikramiyesinin hesabında 30 fiili hizmet yılından fazla süreler dikkate alınmaz” ibaresi Anayasa Mahkemesinin 25.12.2014 tarihli kararı ile iptal edilmesi üzerine, davalı idareye başvuru gereği hasıl olmuş, ancak davalı idare iptal davasına konu cevabı ile söz konusu başvurumu red etmiştir. Davalı idarenin ret işlemi kazanılmış haklara, anayasanın temel ilkelerine açıkça aykırıdır ve iptali gerekir.
2-Anayasa’nın 2. maddesinde, Türkiye Cumhuriyeti’nin bir hukuk devleti olduğu belirtilmiştir. Hukuk devleti, eylem ve işlemleri hukuka uygun olan, insan haklarına dayanan, bu hak ve özgürlükleri koruyup güçlendiren, her alanda adil bir hukuk düzeni kurup bunu geliştirerek sürdüren, Anayasa’ya aykırı durum ve tutumlardan kaçınan, hukukun üstün kurallarıyla kendini bağlı sayan ve yargı denetimine açık olan devlettir.
2- Kurumda çalıştığım otuz yıllık süreyi aşan …….. yıllık çalışma süreme isabet eden emekli ikramiyesi miktarı müktesep ve kazanılmış bir haktır bu hak Anayasa Mahkmesi kararı ile iptal edilen yasa hükmü gerekçe gösterilerek kısıtlanmaz.
Anayasa Mahkemesi ise bir kararında yapmış olduğu tanımlamada; ” kişinin bulunduğu statüden doğan, tahakkuk etmiş ve kendisi yönünden kesinleşmiş ve kişisel alacak niteliğine dönüşmüş hak ” olarak kazanılmış hak kavramını anlamlandırmıştır.
Kazanılmış haklara saygı ilkesi evrensel hukukun genel ilkesi olarak kabul edilmektedir. Hukukun genel ilkelerinin anayasal bir dayanağı bulunmamakla birlikte bu kurallara uymak bir yandan hukuk devleti ilkesi öte yandan da Anayasa’nın 138. maddesinde yer alan, hakimlerin Anayasaya kanuna ve hukuka uygun olarak vicdani kanaatlerine göre hüküm verecekleri kuralı nazarında bir zorunluluk olarak karşımıza çıkmaktadır.
Birleşmiş Milletler Milletlerarası Adalet Divanı Statüsü 38/l,c fıkrası; Milletlerarası Hukukun şekli kaynakları arasında, medeni milletlerce kabul edilen genel hukuk prensiplerini de pozitif asli kaynak olarak saymaktadır. Uluslararası hukukta kazanılmış hakka saygı ile birlikte; ahde vefa, hakkın kötüye kullanılmaması, sebepsiz zenginleşme, gecikme faizi, verilen zararların tazmini, kesin hükme saygı, kimsenin sahip olduğu haktan fazlasını devredemeyeceği, kimsenin kendi davasının hakimi olamayacağı, mücbir sebep de eklenmektedir. Türk Anayasa Mahkemesi’de: ” İyiniyet, ahde vefa, kazanılmış haklara saygı, kanunların geriye yürümezliği, kesin hükme saygı, özel kural- genel kural çatışmasında özel kuralın uygulanması” gibi ilkelerin evrensel hukuk ilkelerinden olduğu ve ” kazanılmış hakların tanınması ve korunmasının hukuk devletlerinde benimsenen bir ana kural olduğu ve nihayet Türkiye Cumhuriyeti Anayasasında bu kuralı ortadan kaldıracak hiçbir hüküm bulunmadığı” yönünde karar vermiştir.
3- Hukuk Devleti Kavramı ve Kazanılmış Hak Kazanılmış haklara saygı gösterilmesi Hukuk Devletinde bulunması gereken ve uyulması gereken mutlak bir zorunluluk, Devlet ve idareciler için bir yükümlülüktür. Bu noktada hukuk devleti kavramının tanımlanması gerekmektedir. Kısa tanımla hukuk devleti; ” Vatandaşların hukuki güvenlik içinde bulunduğu, devletin eylem ve işlemlerinin hukuk kurallarına bağlı olduğu bir sistem ” olarak tanımlanabilir.Anayasa Mahkemesi de hukuk devletini, insan haklarına saygılı ve bu hakları koruyucu adil bir hukuk düzeni kuran ve bunu devam ettirmekle kendisini yükümlü sayan bütün işlem ve eylemleri yargı denetimine bağlı olan devlet olaraktanımlamaktadır.
Bu tanımlardan anlaşılacağı üzere hukuki güvenlik kavramı hukuk devleti ilkesinin unsurlarındandır. Bireylerin hukuki güvenlik içinde bulunmadığı bir sistemin hukuk devleti ilkesi ile bağdaştırılması mümkün değildir.
Sonuç olarak; otuz yılı aşan sürelere ilişkin emekli ikramiyelerinin ödenmemesi kazanılmış hakların ihlali anlamına gelmektedir. Bu hukuka aykırı, işlem, norm yasama organının anayasal hükümleri gözetmemesi nedeniyle ortaya çıkmıştır. Fiilen çalışılmış ancak karşılığı karşılığı ödenmeyen bir durum karşısında mağdurum korunması hukukun bir gereğidir.
NETİCE VE TALEP: Yukarıda açıklanan ve mahkemenizce de resen dikkate alınacak sebeplerle; ….. davalı idarenin……………. Tarihli………………sayılı başvurumu red eden ……………………. Tarihli ve ……………….sayılı işleminin iptal edilerek, 30 yıllık çalışma sürelerimi aşan yıllara isabet eden emeklilik ikramiyesi tutarının tarafıma yasal faizi ile birlikte ödenmesine, yargılama giderleri ile vekalet ücretinin davalı kurum üzerinde bırakılmasına karar verilmesi arz ve talep ederim.
DAVACI:
2013 Yılı Alan Değişikliği başvuruları 20 Aralık Cuma günü sona eriyor.Üyelerimizin mağdur olmamaları için başvurularını yapmalarını hatırlatmak isteriz.
Eğitim İş Konya Şubesi
Başvuru sayfası için tıklayınız.
Alan değişikliği kontenjanları için tıklayınız.
EĞİTİM İŞ KONYA ŞUBESİNİN KATKILARIYLA KONYA’YA GELECEK OLAN SAMSUN SANAT TİYATROSUNUN TÜM TÜRKİYE’DE BÜYÜK BEĞENİYLE İZLENEN NEYZEN OYUNUNUN BİLETLERİNİ SENDİKAMIZDAN TEMİN EDEBİLİRSİNİZ.
TARİH:30 NİSAN 2013 SALI
SAAT:20.30
YER:KONEVİ KÜLTÜR MERKEZİ
İLETİŞİM:0 332- 353 8853-0 50 7 973 61 05- 0 50 6 945 98 44
EĞİTİM İŞ KONYA ŞUBESİ OLARAK ÜYELERİMİZ ve AİLELERİ İLE DAYANIŞMA ADINA DÜZENLEDİĞİMİZ 19 MAYIS TATİLİ İÇİN BAŞVURULARI EN GEÇ 2 MAYIS PERŞEMBE GÜNÜNE KADAR SENDİKAMIZA BİLDİRMENİZİ RİCA EDERİZ.
EĞİTİM İŞ KONYA ŞUBESİ
İLETİŞİM TELEFONU:0 332 353 88 53 – 0 507 973 61 05
Sendikamız Genel Merkezinden gelen Şube Müdürlüğü atamaları koşullarına sahip üyelerimizin idareye verecekleri dilekçe örnekleri bulunmaktadır.
El altından herhangi bir duyuru yapılmaksızın vekaleten gerçekleşecek Şube Müdürü atamalarında üyelerimizin mağdur olmamaları için başvuru yapmaları gerekmektedir.
Genel Merkezden Gelen Yazı İçin TIKLAYINIZ
İdareye verilecek Yazı İçin TIKLAYINIZ
2011 Yılı Mayıs Ayı Tevkifat Sayılarında Konya Eğitim İş olarak üye sayımız 861 idi.
2012 Yılı Toplu Görüşme sonunda Konya Eğitim İş olarak üye sayımız 995 olmuştur.
Eğitim İş’e gönül veren,destek veren TÜM MÜCADELE ARKADAŞLARIMIZA TEŞEKKÜR EDERİZ.
Eğitim İş Konya Şubesi Yönetim Kurulu
KÖŞE YAZARLARI
Tüm Yazarlar